pátek 12. května 2023

Italo Calvino

Letos si literární svět  připomíná sté výročí narození jednoho z nejvýznamnějších italských vypravěčů druhé poloviny dvacátého století.



  Italo Calvino se narodil 15. října 1923Santiago de Las Vegas de La Habana na Kubě italským rodičům. O dva roky později se jeho rodina vrátila do Itálie, kde Italo Calvino vyrůstal a vystudoval. 

Italo Calvino se zajímal o mnoho jemu současných literárních směrů, od neorealismu po postmodernismus, ale vždy si od nich udržoval určitý odstup, čímž ke svému dílu zaujal svůj osobitý postoj. Proto po sobě zanechal rozsáhlé a rozmanité dílo, ve kterém se odráží sled poetiky a kulturních trendů.

Výsledkem jeho tvorby jsou mistrovská díla, která jsou právem označována za klasickou literaturu. V jeho tvorbě najdeme díla, která obsahují více svazků jako trilogie Naši předkové, Marcovaldo, Kosmikomik, Kdyby zimní noci cestovatel, jež spojuje společná myšlenka.

Calvina vždy přitahovala populární literatura a zvláštní pozornost věnoval například světu pohádek. Byl fascinovám i sci-fi literarurou, i když jak sám prohlásil: "Vždy jsem rád četl "sci-fi", ale moje příběhy jsou konstruovány jiným způsobem. Sci-fi se zabývá budoucností, ale odkazuje na vzdálenou minulost. Je v něm jakýsi mýtus původu."

V trilogii Naši předkové, která se skládá ze tří knih: Rozpůlený Vikomt, Baron na stromě a Neexistující rytířse Calvino pokusil metaforicky vyjádřit tři různé lidské zkušenosti a osobnosti.Tyto tři knihy mohou na někoho působit jako pohádka, ale ve skutečnosti jsou to romány popisující moderního rozpolceného člověka neschopného najít správnou rovnováhu. V knize Rozpůlený Vikomt je to rovnováha mezi dobrem a zlem. Kniha Baron na stromě představuje člověka odcizeného, žijícího na okraji společnosti. Román Neexistující rytíř pak řeší potřebu samotné existence a studuje postavení člověka zredukovaného jen na pouhé zdání. 

Kromě ucelených studií a románů napsal Calvino od začátku své kariéry až do své smrti také asi dvě stě povídek.

Italo Calvino zemřel 19. září 1985 v italské Sieně.


 Dětský knižní veletrh v Boloni k letošnímu stému výročí pořádal jedinečnou soutěž, které se mohli zúčastnít ilustrátoři z celého světa a to vytvořením dvou ilustrací inspirovaných některými z vybraných Calvinových děl. To mě velmi zaujalo, protože právě čtu knihu Baron na stromě. Rozhodla jsem se tedy přispět svými ilustracemi a vytvořila jsem dvě barevné akvarelové ilustrace ve formátu A3. Jako motiv jsem si vybrala dvě kapitoly uprostřed knihy. Na první z nich otec Cosima, hlavního hrdiny, jež zestárl a rozhodl se učinit smířlivé gesto a daruje svému synovi šavli. Na druhém obrázku je souboj Cosima s piráty. Cosimo s nimi bojuje a porazí je, aniž by se dotknul nohou země. Tím se stále drží svého prohlášení, že prožije celý svůj život pouze v korunách stromů.



Pár slov o knize Baron na stromě

 

Inspirací pro autora románu byl zahradník a botanik Libereso Guglielmi, velký přítel Calvina. Děj příběhu vychází z vyprávění, které autor slyšel od jiného přítele jménem Salvatore Scarpitty jednoho večera v roce 1950 v Osteria Fratelli Menghi v Via Flaminia 57 v Římě.

Děj se odehrává během celého období Francouzské revoluce počínaje dvaceti lety bezprostředně předcházejícími a končí po jejím úplném ukočení. Příběh začíná 15. června 1767, kdy je Cosimovi 12 let, a končí Cosimovým zmizením během zimy ve věku 65 let v roce 1820.

Příběh vypráví Biagio, mladší bratr hlavního hrdiny, Cosima Piovasca di Rondò, jež je potomkem urozeného ligurského rodu z Ombrosy. Ten ve věku dvanácti let, po hádce s rodiči ve které odmítne sníst vařené hlemýždě, vyleze na strom v zahradě u domu a prohlásí, že už bude celý svůj život žít jenom na stromě.

Během svého pobytu v zahradách se hrdina seznámí s Violou,rovněž dcerou šlechticů, do které se zamiluje, najde věrného přítele ve psu jménem Massimo a stává se oblíbeným u obyvatel zemí Rondò. Cosimův životní styl se mění tím, jak dospívá. Poznává prosté děti, spřátelí se s banditou Gian de' Brughi, studuje filozofii, seznamuje se s Voltairem, vede útok proti tureckým pirátům, pomáhá některým španělským šlechticům, kteří také žijí na stromech ve městě jménem Olivabassa, a vytváří tým hasičů, aby zabránil lesním požárům.

Violin návrat z internátní školy dává Cosimovi obrovskou, ale dočasnou radost. Jeho milovaná se nakonec provdá za anglického šlechtice a Cosima opustí. Mezitím i v Ombrose slyšíme o Francouzské revoluci a drtivé zkušenosti Napoleona Bonaparta.

Ani coby starší a zkoušený léty na stromech, se baron nevzdává a nikdy se nedotkne nohou země, čímž do posledního okamžiku svého života plní své rozhodnutí


V České republice bylo publikované zatím jenom jedno samostatné vydání  Barona na stromě a to v roce 1967. https://www.databazeknih.cz/knihy/baron-na-strome-166662 

V roce 1970 vyšla ještě v klubu čtenářů celá trilogie: https://www.databazeknih.cz/knihy/nasi-predkove-17666

Knihy budou zřejmě dostupné už jenom v antikvariátech, nebo knihovnách. Doufejme, že se Calvinova díla chopí nějaký nakladatel a tuto trilogii opět vydá. 

M.



Žádné komentáře:

Okomentovat